Wednesday, March 14, 2007

Asevelvollisuuden lakkauttaminen

Suomen miehillä on tällä hetkellä yleinen asevelvollisuus, mikä tarkoittaa sitä, että jokaisen alle 30-vuotiaan miehen on suoritettava ase- tai siviilipalvelus, ellei ole saanut erityistä vapautusta palveluksesta. (Kehitysvammaiset, vakavasti sairaat) Jos kieltäytyy ase- ja siviilipalveluksesta, siitä seuraa vankeusrangaistus. Naisilla asepalvelus on vapaaehtoista.

TNS Gallup Oy:n tutkimuksesta paljastuu, että keskimäärin 71% 15-30 vuotiaista miehistä suorittaisi asepalveluksen vaikka se olisi vapaaehtoista. Asepalvelukseen suhtautumisella, jos se olisi vapaaehtoista, on myös alueellisia ja puoluekantaisia eroja. Pohjois- ja Etelä-Suomesta lähdettäisiin innokkaimmin (77% ja 78%) asepalvelukseen, mikä on yllättävää, koska Uudellamaalla lähdettäisiin (59%)(Uusimaa on Etelä-Suomen maakunta) Puolueista taas Keskustalaiset lähtisivät 83% voimin, kun taas Vihreät lähtisivät 42% voimin.

Eli yli 2/3 osaa asevelvollisista suorittaisi asepalveluksen sen tullessa vapaaehtoiseksi. Ja tässä ei ollut kyse että siitä saisi tämän hetkistä päivärahaa suurempaa korvausta. Toiseaalta tuo 71% on vielä mielestäni liian suuri määrä joten voisivat vielä vähän valikoida ja ottaisivat vaikka 30-40% ja kouluttaisivat heidät tehokkaasti.

Näin ollen sinne valikoituis joka kolmas, motivoitunut ja keskivertoa parempikuntoinen (fyysisesti ja psyykkisesti) nuori. Tällöin se, että on "päässyt" armeijaan voisi olla jonkinasteinen saavutus ja se voitaisiin katsoa eduksi esim. työnhaussa.

Ja näille vapaaehtoisille kun ei tarvisi maksaa sen kummempaa päivärahaa kuin nyt niin tästä syntyvä säätö voitaisiin käyttää parempaan sotateknologiaan ja vaikka armeijan kokonaiskustannukset hieman laskisivat en pitäisi tätäkään pahana syntinä nykypäivän tilanteessa.

1 comment:

Kimmo said...

Olen ehdottomasti samaa mieltä Ozzin kanssa tästä. Jaksamatta nyt tarkistaa asiaa sen kummemmin, muistelisin lukeneeni pohjoismaista vertailua jossa laskettiin asevoimien päälukua suhteessa puolustusbudjettiin. esim. Ruotsilla oli huomattavasti suurempi puolustusbudjetti (olisko ollut peräti tuplat?) mutta asevoimien pääluku oli huikeasti pienempi kuin Suomessa. Eli vähemmän tykinruokaa, enemmän teknologiaa. Tähän suuntaan pitäisi asiaa viedä Auomessakin. Ja Ruotsissahan asepalvelus on vapaaehtoista...