Thursday, March 22, 2007

Vaali tulos

Ensinnäkin suuri kiitos kaikille Liberaaleja äänestäneill! Ja kiitos kaikille minua äänestäneille. Oma tulokseni 123 ääntä on varsin tyydyttävä ottaen huomioon sen, että nämä olivat ensimmäiset eduskuntavaalini ja tein koko vaalityön Thaimaasta käsin ja lähinnä ainoastaan nettiä käyttäen. Ensi vuonna kunnallisvaaleissa uudestaan! Lisäksi Pirkanmaalla Liberaalit kannattivat suosiotaan sekä viime kunnallisvaaleihin nähden, että viime eduskuntavaaleihin nähden. Vaikka kokonaisuudessaan Liberaalien osalta vaalit menivät aika heikosti. Masentavassa tuloksessa on kuitenkin näkyvissä valon pilkettä tunnellin päässä ja taistelu into puolueessa on korkealla.

Muutoin vaalituloksesta:
Ensinnäkin vaaleissa otettiin suuri harppaus oikealla. Suurimpana häviäjänä vasemmisto historina alhaisimmilla kannatuksella. Yksi vaalien surkeimmista tuloksista oli kuitenkin äänestysprosentti. Tässä Pekka Vennamon näkemys miksi äänestysprosentti oli niin surkea. Tähän on helppo yhtyä. Olisiko viimein aika saada äänestys tällä vuosituhannelle.

Pekka Vennamo: Miksei kännykkä kelpaa vaaleissa?

Suomi on uusimassa lujaa vauhtia päätelaitteitaan nykyaikaisemmaksi 3G-palvelupakettien myötä. Laajakaistalaite on jo 700 000:n suomalaisen taskussa ja määrä kasvaa nopeasti. Lähes jokaisella suomalaisella on pääsy internetiin kiinteän verkon ja/tai kännykän avulla. Kattavuus mahdollistaa palvelujen yleistymisen, kunhan niitä tuodaan käyttäjien ulottuville.

Kehitys näyttää valitettavasti jääneen julkiselta vallalta huomaamatta. Valtion ja kuntien palvelut tuotetaan vanhaan perinteiseen tapaan eikä nykytekniikkaan sovitettuja palveluja juuri löydy.

Viime viikonvaihteessa pidettyjen eduskuntavaalien surkein tulos oli äänestysprosentti, joka putosi alhaisimmaksi (67.8 %) koko sodanjälkeisenä aikana. Syyksi tarjotaan ihmisten kyllästymistä politiikkaan eli sälytetään syy äänestäjien itsensä niskaan. Todellisuudessa mm. aataminaikaiset äänestystavat heikentävät merkittävästi äänestysvilkkautta.

Voidakseen äänestää on äänestäjän mentävä vaalipäivänä vaalihuoneistoon aivan samalla tavoin kuin sata (100!) vuotta sitten. Ennakkoon voi äänestää, jos tietää milloin ja missä se tapahtuu. Jos nämä vaihtoehdot eivät käy, jää kansalaisoikeus käyttämättä, vaikka siihen olisi kuinka halua. Olutpullon aluset eivät asiassa auta, vaikka oikeusministeriö yrittikin niiden avulla vokotella äänestäjiä uurnille. Tarvitaan todellisia toimenpiteitä.

Varmin tapa nostaa äänestysprosenttia on tehdä vaalitapahtuma helpoksi. Internet-äänestys ja kännykän käyttö on mahdollistettava jo seuraavissa vaaleissa. Mitään teknisiä esteitä ei ole, verkot ja päätelaitteet pystyvät hoitamaan äänestyksen luotettavasti ja turvallisesti.

On uskomatonta, että sähköistä asiointia ei yleensäkään ole kunnolla saatu käyntiin. Tunnistautumisjärjestelmiä on useita ja kaikki vaikeita käyttää, toimivaa sähköistä allekirjoitusta ei ole saatu aikaan ja viranomaisten luona asiointi tapahtuu edelleen palvelutasoltaan heikoissa virastoissa ja toimistoissa.

Virastoissa tunnistautumiseen riittää nuhruinen henkilöpaperi ikivanhoine valokuvineen, mikä mahdollistaa väärinkäytökset. Internetissä vaatimukset ovat paljon tiukemmat. Mikäli virastoissa noudatettaisiin internetin vaatimustasoa, pitäisi jokaisen ihmisen vasempaan pakaraan tatuoida henkilötunnus jo synnytyslaitoksella. Sitä pitäisi sitten näyttää virkamiehille kuhunkin virastoon rakennettavassa suojatussa tilassa, jotta muut eivät pääse pakaraa kurkkimaan.

Mobiili internet sähköposteineen ja monipuolisine uusine palveluineen on laitteiden yleistymisen myötä tätä päivää. Jos haluamme helpottaa uutta tekniikkaa hankkineiden kansalaisten elämää, on luotava uusia palveluja. Yksityisellä sektorilla niitä näyttääkin syntyvän ilahduttavan ripeästi.

Valtio ja kunnat ovat jälkijunassa. Niissä asiointi on edelleen vanhan tekniikan varassa. Oppia julkisella sektorilla kannattaisi ottaa vaikkapa Helsingin Kaupungin Liikennelaitoksesta, joka ensimmäisenä maailmassa otti käyttöön kännykällä maksettavan raitiovaunulipun jo vuosia sitten. Sen seurauksena Suomi on tänään maailman johtava kännykkälippujen ja niiden palvelujärjestelmien tuottaja. Elisan kännykkä-jukeboxiin on rekisteröitynyt muutamassa viikossa kymmeniä tuhansia nuoria käyttäjiä. Internet tulee nyt joka taskuun, sähköpostit, kartat ja paikalliset palvelut löytyvät kohta joka puhelimesta

Suomella on eväät nousta mobiilia laajakaistaa hyödyntävien maiden kärkijoukkoon. Aiemmin kansainvälinen telealan menestyksemme on perustunut juuri suomalaisten kuluttajien rohkeuteen ja laitevalmistajien, palveluntarjoajien, operaattoreiden sekä lainsäätäjän innokkaaseen yhteistyöhön. 3G-maailman paalupaikka vaatiikin samaa intoa ja rohkeata yhteistyötä. Suomalainen laitevalmistus on maailman huipulla. Käyttäjät ottavat uutta tekniikkaa ennakkoluulottomasti käyttöön. Nyt tarvitaan uusia helppokäyttöisiä palveluja ja kohtuullista hinnoittelua. Niiden myötä syntyy työsarkaa ja toimeentuloa tuhansille osaaville suomalaisille.

Pekka Vennamo
ex-liikenneministeri ja telealan seuraaja
pekka@vennamo.com

No comments: